Παρασκευή 27 Απριλίου 2012

Αντιγόνη - Λίγα λόγια επίσης...

Σοφοκλέους Αντιγόνη

Η αντιγόνη είναι αρχαία τραγωδία του Σοφοκλή που παρουσιάστηκε πιθανότατα στα Μεγάλα Διονύσια του 442 π.Χ.. Το θέμα της προέρχεται από τον θηβαϊκό κύκλο, απ' όπου ο Σοφοκλής άντλησε υλικό και για δύο άλλες τραγωδίες, τον Οιδίποδα Τύραννο, και τον Οιδίποδα επί Κολωνώ. Τα επεισόδια από τα οποία προέρχεται το υλικό της Αντιγόνης είναι μεταγενέστερα χρονολογικά από τα επεισόδια των τραγωδιών για τον Οιδίποδα, αλλα η Αντιγόνη είναι προγενέστερη από αυτές.
Θέμα της είναι η προσπάθεια της Αντιγόνης να θάψει το νεκρό αδελφό της Πολυνείκη, παρά την αντίθετη εντολή του Κρέοντα, βασιλιά της Θήβας. Έτσι η Αντιγόνη θέτει την τιμή των θεών και την αγάπη προς τον αδερφό της υπεράνω των ανθρώπινων νόμων. Η Αντιγόνη είναι η δεύτερη ή τρίτη αρχαιότερη σωζόμενη τραγωδία του Σοφοκλή, μετά τον Αίαντα, και ενδεχομένως και τις Τραχίνιες.

Ο Σοφοκλής έγραψε την Αντιγόνη από αντίδραση για την εξορία του Θεμιστοκλή, ήρωα της Ναμαχίας της Σαλαμίνας. Με το έργο του αυτό επεξεργάζεται την ηθική υποχρέωση για τήρηση των ηθικών νόμων έστω και αν αυτό σημαίνει αντίσταση κατά των ανθρώπινων νόμων με τίμημα τον θάνατο. Ο Κρέοντας είναι παντοκράτορας τύραννος. Ο Αίμων υποστηρίζει την δύναμη του λαού και είναι εναντίον της παντοδυναμίας του πατέρα του. Ο Κρέων όμως επιμένει να τιμωρήσει όποιον καταπατεί τους νόμους, και εδώ την Αντιγόνη που αψήφησε την εντολή του Κρέοντα και κήδεψε τον αδερφό της.


ΤΟΥΣ ΡΟΛΟΥΣ ΕΡΜΗΝΕΥΟΥΝ


ΑΝΤΙΓΟΝΗ                                Άλκηστη Πιπέρου
ΙΣΜΗΝΗ                                     Γιώτα Τούκα
ΚΡΕΟΝΤΑΣ                                Σπύρος Ντζουροπάνος
ΦΥΛΑΚΑΣ                                 Νίκος Μυλωνόπουλος
ΑΙΜΟΝΑΣ                                  Γιώργος Λόξας
ΤΕΙΡΕΣΙΑΣ                                 Δημήτρης Βισκαδούρος
ΑΓΓΕΛΟΣ                                  Τρύφωνας Μπάρκας
ΕΥΡΥΔΙΚΗ                                Ναταλία-Ευσταθία Ταλάρη-Μπαλατσούκα


ΧΟΡΟΣ                                      Γιώργος Πολίτης, Ελένη Αραούζου, Προκόπης Ρέβης,         Ελευθερία Κρατημένου, Παντελής Σαΐτης, Ρέντυ Κάνε, Δημήτρης Τσάμης, Βασίλης Βαμβουλής, Βάσια Αμπατζή, Βασίλης Σαμπάς

ΣΚΗΝΟΘΕΣΙΑ-ΚΟΣΤΟΥΜΙΑ  Παναγιώτης Σπηλιόπουλος
ΚΙΝΗΣΗ ΧΟΡΟΥ                       Ιωάννα Μάστορα
ΜΟΥΣΙΚΗ ΕΠΙΜΕΛΕΙΑ            Βασίλης Σαμπάς
ΒΟΗΘΟΣ ΣΚΗΝΟΘΕΤΗ           Άλκηστη Πιπέρου












1 σχόλιο:

  1. Συγχαρητήρια! Συγχαρητήρια! Και πάλι συγχαρητήρια για την εξαιρετική προσπάθεια, τη δημιουργικότητα, την έμπνευση. Πάντοτε επιτυχίες!

    ΑπάντησηΔιαγραφή